top of page

”Att leda med mål kan vara fantastiskt – men också livsfarligt”

Uppdaterat: 9 dec. 2021

Han är civilingenjör som på grund av arbetsbrist efter utbildningen halkar in i IT-branschen. Där blir han kvar som chef och ledare i nästan 20 år. Under en utbildning i coachande ledarskap faller något på plats inom honom och han känner att det är detta han vill göra. Kort därefter säger han upp sig, startar eget och börjar leva det liv han alltid drömt om. Vi har träffat Bengt Kallenberg. Mannen som bytte en chefskarriär inom IT-branschen mot ett liv där han får göra det han tycker allra bäst om - coacha, inspirera och utveckla andra.

Bengt föds i Skultuna och växer upp i Västerås. Hans mamma kommer från Öland så familjen tillbringar mycket tid där under hans uppväxt. Efter gymnasiet flyttar Bengt till Stockholm och läser till civilingenjör inom Väg- och vattenbyggnad på KTH. Efter utbildningen hamnar Bengt mer eller mindre av en slump inom IT-branschen på grund av arbetsbrist inom hans arbetsområde. Här blir han kvar i nästan tjugo år inom ett flertal olika befattningar; konsult, marknadschef, konsultchef, säljchef, linjechef och IT-chef. Den röda tråden genom i stort sett hela hans karriär är ledarskap.


- Under alla år som ledare ser jag olika verksamheter, lär mig massor, bygger på mitt erfarenhetskonto och drar viktiga slutsatser. Jag tar fram mål och strategier, testar olika verktyg och modeller och genomför åtskilliga utvecklings- och medarbetarsamtal. Det jag kommer fram till är att jag är betydligt mer intresserad av människor och mjuka frågor än av siffror, berättar Bengt. En dag får Bengt gå en utbildning i coachande ledarskap. Under utbildningen känner han att detta är precis vad han vill jobba med. Han börjar fundera på hur han ska kunna göra det. Han som alltid drömt om att någon gång prova på livet som egen företagare. Är det kanske nu det ska ske? Bengt ser möjligheten och tar chansen.


- Jag säger upp mig, startar eget och kastar mig ut, berättar Bengt. Det är både lite läskigt och utmanande men samtidigt känns det helt rätt att få använda min långa erfarenhet till att coacha, inspirera och utbilda andra. Friheten att styra mitt eget liv passar mig perfekt. Att dessutom få ansvara för hela processen själv - att utveckla, paketera, marknadsföra, sälja och leverera - lockar mig.

Idag pendlar Bengt mellan radhuset i Gustavsberg utanför Stockholm och huset på Öland. Hans fru är också konsult och arbetar med kommunikation. Bengt har sin bas på Öland sedan fyra år och de flesta av sina kunder i Kalmar- och Stockholmsregionen.

- Det jag uppskattar mest med mitt arbete är att jag får vara med på utvecklingsresan när människor vill växa. Att se mina kunder utvecklas i sina yrkesroller, identifiera sina styrkor och svagheter och på så sätt bli bättre tillsammans är fantastiskt. Det är en ynnest att få arbeta med något som känns så meningsfullt. Dessutom utvecklar jag mig själv hela tiden, vilket är otroligt stimulerande och energigivande.


Att leda med mål är ett av de ämnen Bengt föreläser om. Han menar att många chefer och ledare tycker att det är svårt att sätta bra mål. Han säger också att dåliga mål kan vara rent av livsfarliga.

- Att arbeta med tydliga mål är A och O som ledare, säger Bengt. Mål som är realistiska, motiverande och visar en tydlig riktning behövs för att få med dig medarbetarna dit du vill. Dåliga mål kan istället få helt motsatt effekt och gå ut över medarbetarnas hälsa och säkerhet och företagets ekonomi. Förutom att föreläsa och erbjuda ledarskapsutveckling, karriärcoaching och grupputveckling skriver Bengt mycket och håller kurser och utbildningar. För att få utlopp för sin kreativitet fotograferar han mycket och har ett eget fotogalleri på Öland. När han inte arbetar umgås han med sin fru och sina två söner, är ute i naturen, cyklar och ägnar sig åt fågelskådning.

Bengt trivs med livet och är glad att han vågade ta steget att bli sin egen den där dagen för snart 15 år sedan.Här kan du läsa mer & boka Bengt: https://www.bokadero.se/bengt-kallenbergComments


bottom of page