År 2000 säger Ewa Meurk upp sig från en välbetald och trygg tjänst på IBM för att starta eget. Hon inser snart att hon älskar friheten och möjligheterna entreprenörslivet för med sig. Hon jobbar stenhårt. Under samma period får hon barn, bygger hus och drar igång ett föräldrakooperativ. Tid för träning finns inte, hon slarvar med sömnen och kosten består till största del av processad skräpmat och lättprodukter. En dag tar det stopp. Ewa har nått botten och inser att hon behöver hjälp. Det blir starten för en helt ny livsresa.
Ewa föds och växer upp i Östersund tillsammans med sin mamma, pappa och syster. När hon är 20 år flyttar hon till Stockholm för att läsa till civilingenjör på KTH. Hennes föräldrar är noga med att hon ska ha en bra utbildning så att hon kan få en trygg anställning. Sagt och gjort. Ewa tar examen i datateknik 1994 och får därefter jobb på storbolag som Cap Gemini och IBM. År 2000 får Ewa frågan om hon vill starta upp ett bolag tillsammans med några gamla kursare på KTH. Ewa tänder på idén, säger upp sig från IBM och kastar sig ut, utan vare sig kunskaper eller erfarenheter av att driva företag. Hennes mamma gråter när hon får höra att Ewa sagt upp sig, men Ewa själv är övertygad om att hon tagit rätt beslut.
- Jag inser nästan direkt att jag älskar livet som entreprenör. Det jag inte kan, lär jag mig. Jag läser allt jag kommer över om ledarskap, personalarbete och försäljning och jobbade hårt. Det jag helt missar, är dock att ta hand om mig själv, berättar Ewa.
Något år senare kommer smällen. Ewa har under många år slarvat med kosten, hoppat över träningen och sovit dåligt. Hon är trött, dras med envisa infektioner, är energilös och sockerberoende. Hon är överviktig, men samtidigt undernärd. Ewa vet inte vad hon ska göra och inser att hon behöver hjälp för att komma ur situationen.
- Jag läser en artikel om Bitten Jonsson, en av pionjärerna inom sockerberoende och addiction, och känner att jag måste träffa henne. Jag sätter mig i bilen och åker till Näsviken i Hälsingland där Bitten bor. Med facit i hand kan jag säga att det mötet förändrade mitt liv i grunden, berättar Ewa.
Ewa lägger om sin kost helt och hållet. Hon skippar socker, vitt mjöl och processad mat och börjar laga näringsrik mat från grunden. För första gången på många år äter hon sig riktigt mätt. Resultaten kommer direkt. Kilona rasar, hon återfår energin och är i stort sett aldrig sjuk längre.
Ewa är kvar som entreprenör inom IT-branschen fram till 2017. Under de åren hinner hon starta, driva upp, börsnotera och sälja två bolag. Parallellt utbildar hon sig till näringscoach. Eftersom Ewa är civilingenjör faller det sig naturligt att studera kroppens metabola system på ett problemlösande sätt. Hon lär sig vilka hormoner som styr hunger, mättnad, fettförbränning och fettlagring och läser alla vetenskapliga artiklar hon kommer över.
- När jag fyller 50 år bestämmer jag mig för att framgent bara jobba med saker jag brinner för. Jag och min sambo startar ett investmentbolag och investerar i Upgrit som håller på med kosttillskott och FunMed som driver läkarmottagningar inom funktionsmedicin runt om i Sverige. Vi drar dessutom igång Elitista där vi utbildar inom kost och hälsa samt hjälper personer med livsstilsförändringar, säger Ewa.
Elitistas mål är att höja medvetenheten och kunskapen inom kost och hälsa, hur våra kroppar fungerar och vilken näring vi behöver för att fungera optimalt. De erbjuder utbildningar till företag och rådgivning till privatpersoner. Många av föreläsningarna handlar om vikten av metabol hälsa, det vill säga att kroppens ämnesomsättning fungerar som den ska. Gör den det, har du goda förutsättningar att hålla du dig smal, frisk och stark. Om den inte fungerar riskerar du att drabbas av övervikt, fetma, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Att vara smal innebär inte per automatik att vara hälsosam. Det finns många smala personer med inre förfettningar. De kan se vältränade ut på ytan och samtidigt ha en kropp byggd av skräpmat vilket riskerar att göra dem sjuka på sikt. Det gäller både unga och gamla.
- Problemet idag är att väldigt få har koll på sina värden. Många kan ligga i farozonen för att utveckla typ 2-diabetes utan att ha en aning om det. Steg ett är därför att ta reda på var på metabolskalan man ligger. Det gör man genom att mäta midjemått, fasteblodsocker, blodfetter, kolesterolvärde och blodtryck. Baserat på provsvaren tar man sedan fram en strategi för att bygga en frisk, stark och pigg kropp. Ju tidigare i livet man börjar mäta, desto större chans att sätta in förebyggande och hållbara åtgärder, säger Ewa.
Här kan du läsa mer & boka Eva: https://www.bokadero.se/ewa-meurk
Comments