top of page

”Låt inte dina fördomar stå i vägen för tillväxt och innovation”

Uppdaterat: 9 dec. 2021

Hon har bott, pluggat och arbetat i Egypten, Schweiz, Frankrike, USA och Danmark och rest över hela världen. Som partner med Olympiska Kommittén har hon hjälpt atleter världen över i arbete, både under och efter deras karriärer. De viktigaste insikterna hon fått genom åren är att alla människor är lika viktiga och att alla har något att tillföra. Det gäller bara att inse att olika är bra och att se potentialen i det. Vi har träffat Magdalena Nour – kvinnan som brottas mot fördomar i sitt uppdrag att matcha utlandsfödda akademiker med arbetsgivare i Sverige och Danmark.


Magdalena är född och uppvuxen i Skanör-Falsterbo. Efter många års studier, jobb och resor runt om i världen har hon återvänt hit. Denna gång tillsammans med man och två söner. Hon trivs att leva precis vid havet med naturen runt knuten men också med närheten till Danmark och kontinenten.


- Både jag och familjen tycker om att resa och uppleva nya kulturer. Jag tror det är oerhört nyttigt att komma ut i världen, få nya perspektiv och vidga sina vyer. Mina år utomlands har gjort mig både ödmjuk och pragmatisk. Jag har också insett att Sveriges sätt att hantera saker kanske inte alltid är den bästa lösningen. Det finns alternativ, säger Magdalena.


Efter gymnasiet åkte Magdalena till Schweiz för att vara aupair, hon pluggade franska i Frankrike och var reseledare i Egypten. Där träffade hon också sin nuvarande man, Tamer. Tillbaka i Skåne läste hon till statsvetare vid Lunds universitet. Därefter följde 18 år och nästan lika många roller på rekryteringsföretaget Adecco i Sverige och Danmark. Magdalena arbetade med affärs- och organisationsutveckling, rekrytering, matchning och bemanning. Under åren på Adecco besökte hon de flesta av världens kontinenter i jobbet. Hon blev även invald i den globala styrelsen för Athlete Career Programme, ett samarbete mellan Adecco och Olympiska Kommittén. I uppdraget ingick att hjälpa atleter runt om i världen att komma i arbete. Både under tiden som aktiva men också efter avslutad karriär.

- Samarbetet med Olympiska Kommittén var väldigt lärorikt. I den organisationen är alla länder lika viktiga och allas röst lika mycket värd, oavsett om du representerar Tyskland, Sverige eller Tonga. Det kan ju tyckas vara självklart, men är långt ifrån verkligheten i många andra sammanhang, säger Magdalena.

Sedan 2017 är Magdalena VD på Mine, en idéburen ideell medlemsorganisation för arbetsgivare. De river barriärer mellan utrikesfödda akademiker och den svenska arbetsmarknaden genom att påverka attityder hos arbetsgivare. Föreningen arbetar med organisationsutveckling och attitydpåverkan genom utbildningar, föreläsningar, workshops, mentorprogram och projekt. De bjuder dessutom in till nätverksträffar och diskussionsforum samt bedriver opinionsbildning.


- Genom att rekrytera med större mångfald följer såväl innovation som ekonomisk tillväxt. Det finns det mycket forskning som visar och det är de flesta företag medvetna om. Däremot är de osäkra på hur de ska göra rent praktiskt för att utveckla en inkluderande organisation. Det är där vi på MINE kommer in i bilden, säger Magdalena.


De vanligaste fördomarna Magdalena möter ute hos företagen är att de tror att de inte har några. Eller att de redan har facit. Eller att de inte behöver förändra något. Eller att saker och ting är svårare än vad de behöver vara. Fördomar eller förutfattande meningar beror sällan på illvilja tror hon. Snarare på okunskap, rutiner och tradition.


- Företag anger många gånger både onödiga och orimliga krav i sina rekryteringsannonser. Måste personen verkligen kunna flytande svenska i tal och skrift? I vissa yrken förstår jag att det behövs, men knappast i alla. Här behöver arbetsgivarna stanna upp och tänka till. De går miste om stor potential om de sorterar bort alla CVn med utländska namn och endast läser ansökningarna på svenska, säger Magdalena.


Det som driver Magdalena i jobbet är att alla individer ska få komma till sin rätt. Det innebär vinster för både individen själv, arbetsgivaren och samhället i stort. Målet är att få till bra matchningar. En lyckad matchning ger nöjda kunder, kandidater, kollegor och ägare. Men det är inte alltid så lätt.

- Det råder stor kompetensbrist inom flera olika branscher i Sverige. Allt från busschaufförer och svetsare till IT-ingenjörer och undersköterskor. Samtidigt har vi en stor grupp arbetssökande som inte matchar. I alla fall inte vid första anblicken. För att komma framåt måste arbetsgivarna anpassa sig efter de möjligheter som finns. Det gäller att rekrytera på framtida potential istället för gamla meriter, säger Magdalena.



Magdalena föreläser för Bokadero 29 april 2021 om ”Affärsnytta med mångfald”. Föreläsningen handlar om hur du som företag kan skapa affärsnytta, innovationskraft och lönsamhet genom att rekrytera med mångfald. Med en mer diversifierad grupp medarbetare får du tillgång till kompetenser, erfarenheter och nya glasögon du inte visste att ni behöver - olika ålder, utbildning, etnicitet, geografiskt ursprung, nätverk, sexuell läggning eller annat ger er verksamhet tillgång till en mängd nya infallsvinklar.


Måhända att lika barn leka bäst, men olika barn hittar på nya lekar.

Magdalena Nour - MINE


Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page