top of page

Våga lyssna på din inre röst – den har något viktigt att säga dig

Uppdaterat: 9 dec. 2021

Efter tio år som säljare, säljchef och marknadschef på olika företag upptäcker han en dag att han inte har roligt på jobbet längre. Han säger upp sig, startar eget och bestämmer sig för att bli Sveriges främsta målguru. Han läser alla böcker han kommer över, utbildar sig hos de bästa i världen och börjar därefter coacha företag att bli mer framgångsrika och lönsamma med hjälp av mål. Problemet är bara att ju mer han jobbar, desto mer ihåligt känns det. Vi har träffat Ola Wallström – mannen som kom till insikt och nu hjälper företag att göra detsamma.


Ola är en person som i hela sitt liv tänkt ”hur svårt kan det vara?” när han ställts inför nya situationer och utmaningar. En egenskap som gjort att han både fått uppleva magiska stunder men också hamnat i trubbel. Kanske är det just den egenskapen som gjort att han vågat säga upp sig och starta eget, och också att efter tretton år omvärdera allt han lärt sig och starta om från början? Ola föds och växer upp i Göteborg. När han är 24 år flyttar han till Stockholm och läser till civilekonom på universitetet. Efter tio år i ”karriären”, som han själv kallar det, väljer han att säga upp sig och startar eget tillsammans med sin fru Anette. Företaget får namnet Mera Mål och som namnet antyder handlar det mest om just det. Under tretton år reser Ola land och rike runt och föreläser om hur företag och ledare kan bli mer framgångsrika med hjälp av mål.


- Det går bra för oss och vi får in fler och fler uppdrag, men ju mer jag jobbar desto mer ihåligt känns det. Jag börjar undra varför jag inte känner mig lyckligare och mer tillfreds när jag nått mina mål? Även mina kunder upplever samma sak. De känner en tomhet när målen är uppnådda och behöver snabbt sätta nya mål för att känna mening. Kvar blir känslan av att hela tiden vara på jakt efter något mer, med press och stress som följd, berättar Ola.

Situationen börjar kännas ohållbar och för att komma tillrätta med sina tankar och känslor bokar Ola fyra heldagar hos en välkänd coach i London. När han kommer hem har han fått många viktiga insikter och nya perspektiv. Han börjar ifrågasätta det mesta han lärt sig och även undervisat i och börjar ställa andra typer av frågor. Vad är det vi alla jagar efter egentligen? Är det pengar eller den trygghet som vi tror att pengar kan ge? Är det en partner eller den lycka som vi tror att en partner kan ge? Är det framgång i livet eller den säkerhet som vi tror att framgång kan ge? Behöver vi mål överhuvudtaget eller går det lika bra utan? Olas nya insikter gör att fokus i hans föreläsningar skiftar. Från att ha handlat om mål handlar de numera om perspektiv, insikter, kreativitet och hur våra tankar skapar vår upplevelse av livet. I företaget som byter namn till Perspektivo erbjuder Ola och Anette föreläsningar, utbildningar och coaching inom ledarskap, självledarskap, stresshantering och förändringsledning till företag som är villiga att ge sig ut på en förändringsresa.


- De flesta företag vill ha mål, modeller och verktyg för att kunna jobba på samma sätt i en gemensam riktning. De företag som kommit lite längre jobbar även med normer och värderingar. På Perspektivo går vi ännu lite djupare och jobbar med insikter och perspektiv. Det är fantastiskt att få vara med när polletten trillar ner och kunderna får nya insikter som förändrar dem i grunden, säger Ola.


Även om Ola ändrat inriktning på verksamheten tycker han inte alla mål är dåliga. Att ha ett tydligt riktningsmål för företaget tycker han tvärtom är bra. En riktning och ett tydligt uppdrag ger medarbetarna en bra grund att stå på.


- Hur medarbetarna sedan väljer att utföra sina uppdrag är deras eget ansvar och mål. Den typen av mål jobbar med individernas drivkrafter, låter dem vara kreativa och tänka själva. Det ger automatiska resultat, säger Ola.


En insikt Ola fått i livet är att vi alla är perfekta precis som vi är. Att lycka inte uppstår genom att tjäna mer pengar, hitta den perfekta partnern eller att bli ännu mer framgångsrik. Den genuina lyckan och svaren finns inom oss själva. Det gäller bara att våga öppna upp och lyssna.


Här kan du läsa mer & boka Ola: https://www.bokadero.se/ola-wallstrom
Commentaires


bottom of page