top of page

”Att vara sig själv och göra det man brinner för kräver både mod och träning”

Uppdaterat: 9 dec. 2021

Han har arbetat som kock, krögare, improvisatör, retoriker, ledarskapsguru, hypnotisör, coach, föreläsare, innovatör och serieentreprenör. Han har skapat och drivit ett antal egna företag samt suttit i ledningen för miljardkoncerner. Ändå var det först när han sa upp sig, stannade upp och väntade in sig själv och började lyssna inåt som han blev lycklig på riktigt. Vi har träffat Urban Stenberg, mannen som älskade att dagdrömma som barn, och som nu i vuxen ålder, gör verklighet av sina drömmar och inspirerar andra att göra detsamma.Urban föds och växer upp i Strängnäs i ett hem där man läser mycket och författare högaktas. Även Urban älskar att läsa och drömmer om att en dag bli författare.

- Böckerna tar mig ut på fantastiska äventyr och till magiska platser och sätter fart på min fantasi och kreativitet. Som barn älskar jag att dagdrömma och att gå på strövtåg i min egen hjärna, berättar Urban.

Som ung föds idén om hur han ska kunna leva det perfekta livet. Målet är att driva ett eget hotell i Alperna. Som ett första steg flyttar Urban till Frankrike och jobbar som kock några år. Därefter går flyttlasset till Göteborg för studier på Handelshögskolan. Ett möte med en norsk antikhandlare leder sedan till att de två tillsammans öppnar Le Village, en kombinerad krog och antikhandel i Göteborg. Restaurangen blir en succé med väntetider på upp emot ett halvår för att få ett bord.

- Det är första gången jag bygger upp en egen företagskultur från grunden. För mig är det viktigt att alla i teamet känner sig värdefulla och inkluderade på vår resa mot målet att bli Sveriges bästa restaurang. Ett praktiskt exempel är att vi delar all dricks lika mellan kök, servispersonal och diskare. Något år senare får vi pris för Sveriges bästa service tack vare att det vi gör är genuint och äkta. Det är fantastiskt roliga år, säger Urban.

När de sålt restaurangen får han frågan om att bli driftsdirektör i en stor koncern. Urban tackar ja men känner nästan direkt att han inte trivs. Han upplever kulturen i företaget som obehaglig med en ledning som höjer sig själva och misskrediterar andra.

- Efter en tid märker jag att jag själv börjar bete mig likadant. Jag känner mig som en bluff och börjar ogilla mig själv och den jag är. Det leder till slut till en form av existentiell kris och jag säger upp mig. Med facit i hand är det ett av de bästa beslut jag tagit i livet, säger Urban.

Livet går vidare. Urban blir utvecklingschef på ett större företag och så småningom VD på IT-bolaget Idélaboratoriet med kunder som Framfab och Icon Medialab. Affärerna går lysande i ett år. Sen kommer IT-kraschen och bolaget går omkull.

- Där och då påbörjar jag min inre resa. Jag utforskar det mesta inom personlig utveckling, går en mängd kurser, testar frigörande dans och hypnos och söker svaren inifrån. Till slut landar jag och inser att det jag brinner för och vill ägna mig åt är att hjälpa andra människor att utvecklas, berättar Urban.

Sagt och gjort. Sedan 2006 driver Urban det egna företaget Urban Stenberg Kommunikation AB i Halmstad. Företaget erbjuder kurser och föreläsningar för att träna människor i ledarskap, kommunikation och personlig utveckling. Till största del handlar det om ledarskapsutbildningar, i grupp eller individuellt.

- Just nu håller jag många ledarskapsutbildningar för kvinnor på väg upp i karriären. Tyvärr underskattar kvinnor ofta sin egen kompetens medan män ofta överskattar sin. Jag vill hjälpa dem att bygga upp sitt självförtroende och tillhandahålla verktyg som ger dem mer pondus, kraft och tro på sig själva, säger Urban.

Urban drivs av att hjälpa människor att se sin egen storhet och agera för att skapa kraftfulla resultat i sina liv. För att kunna göra det har han arbetat fram en personlig utvecklingskurs som går på djupet och transformerar människor på riktigt. För att nå ut till så många som möjligt kommer han även att erbjuda kursen digitalt framöver.

- För att må bra och göra det du verkligen brinner för i livet krävs att du vågar lyssna inåt, stanna upp och reflektera och därefter peka ut en riktning som du själv valt. Det kräver både mod, tid, lyhördhet och träning, men jag lovar att det är värt insatsen, säger Urban.

Något hotell i Alperna har det ännu inte blivit. När Urban idag tänker på framtiden drömmer han om en värld som drivs mer av kärlek än av rädsla, där människor vågar vara sanna och autentiska. Om han själv blir hotelldirektör en dag, återstår att se. Urban föreläser för Bokaderos Konsultnätverk 11 maj 2021 på temat ” Våga vara övertygande”. Han kommer att tala om hur du väcker och bibehåller intresset hos andra med kommunikation. Du får lära dig hur du både verbalt och med kroppsspråk skapar trygghet, övertygelse och bygger starka relationer.

Delar av innehållet:

- Hur du blir närvarande, fokuserad & ökar din energi i möten.

- Hur du kan använda kroppsspråket för att nå ett önskat tillstånd & förbättra dina relationer

- Hur du skapar pondus & säkerhet genom att använda rösten – tempo, tonläge, pausering.

- Vad gör ett budskap & person intressant? När förlorar vi intresset & varför

- Grundläggande dramaturgi & hemligheten bakom effektiv storytelling.


Urban Stenberg

Läs mer, se video med Urban och skapa kontakt: https://www.bokadero.se/urban-stenberg

Comments


bottom of page