top of page

Vi vaknar mitt i natten när vi är stressade – varför?

Uppdaterat: 11 feb. 2020

Artikel av Andreas Piirimets.


När vi är stressade finns det en risk att vi vaknar mitt i natten med huvudet fullt av tankar och oro. Sömnbristen gör oss tröttare och i förlängningen ännu mer stressade. Det är lätt att bli arg över att kroppen inte låter oss sova. Vi behöver ju sömnen för att kunna hantera alla åtaganden den kommande dagen. Istället för att bli arga så ska vi fundera lite över stresshormonet kortisol.


Grubblandet börjar vid samma tid varje natt

Under stressiga perioder har jag ofta vaknat ungefär klockan tre på natten och känt hur det kryper i kroppen. Huvudet har varit fullt av tankar. Av någon anledning har jag vaknat ungefär vid samma tidpunkt, nämligen klockan tre. Kroppen låter mig sova ett par timmar men sedan tycker den att det är dags att vakna.


Jag har tidigare skrivit om att vi blir korkade av för lite sömn. I det veckobrevet berättar jag att de första timmarna av vår sömn går åt att reparera kroppen. När det är färdigt så händer det något annat i kroppen och här har vi sambandet som vi letar efter.


Vi vaknar mitt i natten av kortisolet

I kroppen finns ett stresshormon som heter kortisol. När vi är stressade utsöndras kortisol. Tillsammans med adrenalin och mycket annat används det som en signal till olika delar av hjärnan för att vi skall exempelvis ska få högre puls och bättre fokus. Förutom att det utsöndras vid stress så används det även för att väcka oss på morgonen. Normalt är kortisolnivån låg när vi går och lägger oss och hög när vi vaknar.


Kroppen påbörjar en långsam utsöndring av kortisol mitt i natten, alltså ungefär klockan tre. Tidpunkten beror givetvis på när vi går och lägger oss men efter ett par timmars sömn så sätter kroppen igång med att höja kortisolnivån. Om vi haft en stressig dag så är nivån hög redan när vi går och lägger oss. När kroppen då mitt i natten sätter igång med utsöndringen så höjs mängden till en sådan nivå att vi vaknar av detta och även känner oss stressade. Här har vi orsaken till uppvaknandet.


Använd nattliga uppvaknanden som en signal Använd denna kunskap till din fördel. Om du har ett mönster som visar att du ofta vaknar ett par timmar efter sänggåendet så kanske det kan bero på att din kortisolnivå är hög när du går och lägger dig. Detta innebär alltså att du är för mycket uppe i varv på kvällen. Detta gör att kroppen går till sömns full av stress. Uppvaknandet ger dålig sömn, vilket i sin tur skapar mer stress. Den onda spiralen är igång.


Bli inte arg för att du vaknar mitt i natten. Tänk istället: ”tack, här har vi en bra signal, nu vet jag att jag behöver göra en förändring”. Släpp mobilen på kvällstid, försök varva ner innan du går och lägger dig och planera hur just du kan minska stressnivån innan det är dags att krypa till kojs. Förhoppningsvis kan du snart sova en hel natt, vilket ger dig bättre återhämtning och ännu bättre sömn framöver.


Händer det att du vaknar mitt i natten och känner dig stressad?

Vad är då det första steget mot att göra en förändring i ditt liv?


 

Andreas Piirimets


Andreas Piirimets var den hypereffektive IT-konsulten som efter 15 år av högt tempo och flera kollapser slutligen blev sjukskriven i utmattningssyndrom. Idag har han bytt spår och talar om hur vi kan undvika stress och utbrändhet. Andreas vill vara på plats innan det smäller.


 

Komentar


bottom of page